Privacyverklaring

Privacyverklaring

Nathalie Peeters gevestigd in Swalmen en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 62187724 hecht belang aan de bescherming van je persoonsgegevens. In deze privacyverklaring wordt beschreven welke persoonsgegevens ik verzamel en hoe er met deze gegevens wordt omgegaan. Dit document is opgesteld in overeenstemming met de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

 

Het dossier

Voor een goede behandeling is het noodzakelijk dat ik, voor mijn werkzaamheden als psycholoog, een dossier aanleg. Dit is ook een wettelijke verplichting, opgelegd door de WGBO (Wet op de Geneeskundige BehandelingsOvereenkomst).

 

Welke persoonsgegevens leg ik vast in het cliëntendossier?

  • Naam, adres, postcode, woonplaats van de cliënt(en)
  • Geboortedatum van de cliënt(en)
  • Telefoonnummer en email-adres van de cliënt(en)

 

Bij minderjarige cliënten:

  • Ook de naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer en emailadres van beide ouders

 

Indien van belang voor de begeleiding/behandeling, leg ik ook de volgende gegevens vast:

  • Huisarts
  • School en groep/klas van de minderjarige cliënt
  • Relevante gegevens m.b.t. gezondheid
  • Mogelijke strafrechtelijke gegevens zoals een melding bij Veilig Thuis, begeleiding door jeugdzorg, geweldconflicten in het gezin.

 

Naast bovengenoemde gegevens bevat het dossier aantekeningen over jouw hulpvraag, informatie die relevant is voor jouw hulpvraag en gegevens over de uitgevoerde onderzoeken en/of behandelingen.

Ook worden (indien van toepassing) in het dossier gegevens opgenomen die voor de begeleiding/behandeling noodzakelijk zijn en die ik (uiteraard na jouw expliciete toestemming) heb opgevraagd bij een andere zorgverlener.

 

Doeleinden van de persoonsgegevens die door mij worden verwerkt.

Nathalie Peeters verwerkt persoonsgegevens voor de volgende doeleinden:

  • Het uitvoeren van een behandel- / begeleidingsovereenkomst en declaratie van verrichte werkzaamheden.
  • Het onderhouden van contact, door uitnodigingen voor bijeenkomsten en informatie waar een betrokkene zelf om heeft gevraagd.

 

Rechtsgrond

Nathalie Peeters verwerkt persoonsgegevens op basis van een van de volgende rechtsgronden:

  • Toestemming van de betrokkene. Deze toestemming kan altijd weer worden ingetrokken, zonder dat dit afbreuk doet aan de rechtmatigheid van de verwerking op basis van de toestemming voor de intrekking.
  • Uitvoering van – of met het oog op – het sluiten van een behandel- of begeleidingsovereenkomst.
  • Een wettelijke verplichting, zoals bijvoorbeeld de verplichting om een dossier bij te houden.
  • Een gerechtvaardigd belang, zoals het gebruik van contactgegevens voor het uitnodigen voor een bijeenkomst.

 

Behalve de AVG, zijn de WGBO (Wet op de Geneeskundige BehandelingsOvereenkomst) en de beroepscode van mijn beroepsvereniging (NIP) van toepassing op mijn werk. Deze zijn van invloed op de doeleinden waarvoor en de manier waarop ik persoonsgegevens vast leg. Om die reden ga ik als volgt om met persoonsgegevens:

  1. Dossierplicht

Op grond van de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) ben ik als zorgverlener verplicht een medisch dossier bij te houden.

  1. Bewaartermijn

De hoofdregel voor het bewaren van medische dossiers staat in de WGBO. Dat is 15 jaar, gerekend vanaf de datum van vastlegging van ieder afzonderlijk gegeven.

  1. Beroepsgeheim

Voor mij als therapeut geldt op grond van de beroepscode en het wettelijk geregeld medisch beroepsgeheim een geheimhoudingsplicht.

  1. Minderjarigen

Volgens de WGBO komt het gezag van een wilsbekwame minderjarige tussen 12-16 jaar toe aan de cliënt zelf en aan diens ouder(s) met gezag. Ouder(s) van minderjarigen tot 16 jaar hebben medebeslissingsrecht over de behandeling. Ouders hebben recht op informatie en inzage in het dossier, wanneer dit gekoppeld is aan het medebeslissingsrecht voor de behandeling. Er bestaat een uitzondering op dit inzagerecht, namelijk wanneer de professional van mening is dat de uitoefening van bepaalde patiëntenrechten indruist tegen het belang van de patiënt. Wilsbekwame patiënten van 12 jaar en ouder zijn zelf bevoegd om toestemming te verlenen voor doorbreking van de geheimhouding.

 

Hoe informeer ik mijn cliënten?

Op mijn website staat informatie over mijn werkwijze, de dossierplicht en de verplichtingen als gevolg van de WGBO, de Wkkgz en de beroepscode.

Tijdens de intake informeer ik mijn cliënten mondeling over de dossierplicht.

Indien kinderen jonger zijn dan 16 jaar, geven beide gezaghebbende ouders schriftelijk toestemming tot de behandeling en daarmee tot het vastleggen van gegevens in een dossier.  

 

Privacy op de zorgnota

Op de factuur die je ontvangt, staan de gegevens die noodzakelijk en verplicht zijn:

  • Jouw naam, adres en woonplaats
  • Datum van begeleiding/behandeling
  • Een korte beschrijving van de behandeling (bijv. psychosociaal consult, behandeling EMDR, consult Present Child).
  • De kosten van het consult.

 

Uw rechten

Als cliënt heb je recht op inzage in of een afschrift van de informatie die in je dossier is opgenomen. Mocht je in het dossier feitelijke onjuistheden aantreffen, dan kun je me vragen om deze informatie te verbeteren of aan te vullen. Ben je het niet eens met informatie die in je dossier is opgenomen, dan kun je mij verzoeken een eigen verklaring (jouw mening) aan het dossier toe te voegen. Ook heb je het recht mij te verzoeken om vernietiging van (delen van) jouw dossier. Voor alle rechten geldt dat in principe wordt ingegaan op je verzoek. Alleen als ik van mening ben dat belangen van anderen, bijvoorbeeld jouw kinderen, worden geschaad, dan kan het verzoek (gedeeltelijk) worden afgewezen.

 

Wie hebben er toegang tot de cliëntdossiers?

Ik ben zzp-er en ben de enige die toegang heeft tot de dossiers. Vanuit de beroepscode heb ik een beroepsgeheim. Dat betekent dat ik alleen met jouw uitdrukkelijke toestemming met anderen over jou of jouw kind spreek. Alleen in bijzondere gevallen geeft de wet ons het recht om ook zonder jouw toestemming informatie te verschaffen (bijv. bij een gerechtelijk bevel). 

Waar nodig bespreek ik met collega’s of in een intervisiegroep casuïstiek uit de praktijk. Dit gaat altijd volledig anoniem en onherleidbaar.

 

Hoe is de beveiliging geregeld?

Ik werk met papieren cliëntdossiers. Deze dossiers worden in een afgesloten kast bewaard.

Daarnaast gebruik ik een digitaal cliëntdossier; dit is beveiligd door een wachtwoord.

Doordat ik regelmatig de laatste versie update van mijn software installeer, zorg ik ervoor dat mijn software optimaal beveiligd is.

 

Handelen in geval van datalekken.

Sinds 1 januari 2016 geldt de meldplicht datalekken. Dit houdt in dat ik binnen 72 uur na het datalek een melding moet doen bij de autoriteit persoonsgegevens als dit leidt tot ernstige en nadelige gevolgen voor de bescherming van de persoonsgegevens, of als er een aanzienlijke kans bestaat dat dit gebeurt. Ook is het dan zaak om de betrokkenen te informeren. Uiteraard zal ook ik indien nodig op de juiste wijze melding maken van een datalek bij de autoriteit persoonsgegevens en ook de betrokkenen informeren.   

 

Wijziging privacyverklaring

Nathalie Peeters kan deze privacyverklaring altijd wijzigen. Een actuele versie van de privacyverklaring is te vinden op de website van Nathalie Peeters. Het is verstandig deze privacyverklaring regelmatig te raadplegen, zodat u bekend bent met eventuele wijzigingen.

 

Nathalie Peeters

Mei 2018